(0543) 923 1370

1-3 günde teslimat / 150 TL ve üzeri alışverişlerde kargo ücretsizdir (toptan sabunlar hariç)

shea yağı faydaları

Karite yağı sonradan Shea yağı denilen söz konusu yağ ile aynıdır. Açık sarı yada krem renklidir. Oda sıcaklığında katı ama cilde sürünce hemen eriyip sıvı hale geçen çok hafif ve hoş kokusu olan bir yağdır. İçeriğindeki aktivatör vitaminlerle kollajen aktivasyonu yaptığını biliyoruz. Zaten elde edilen gerginlik ve canlılık böyle izah edilir. Kolayca emilmesi hızlı etki göstermesini sağlar.

Afrika nın orta kesimlerine gidelim, kendi kendine bulunduğu ortamda yetişen oldukça uzun boylu, bayağı uzun yaşayan bir ağaçtan bahsediyoruz. Doğaya geldikten 20-25 yıl sonra aşağı yukarı ceviz ebetlarında meyveler veriyor. Bu meyveler toplanıp seriliyor, afrika güneşinde kurutuluyor ve daha sonra bizim soğuk sıkma dediğimiz yöntemle sıkılıyor. Sıkım işleminden sonra macun kıvamlı karite yağı elde etmiş oluyoruz. Genel olarak Afrikalıların geleneksel yaşamlarında bolca var. Bu ağaca Dilek Ağacı yada Adak Ağacı da derler. Bunuda bir bilgi notu olarak verelim.

karite yağı
SHEA YAĞI SATIŞI

Afrikanın yakıcı güneşinin cilt üzerindeki etkisini düşünelim. Tozlu ve rüzgarlı hava ve bu ortamda yalınayak yada uygun olamayan ayakkabılarla günlük işlerine koşuşturanlar, yeni doğmuş pişik olan çocuklar, böcek ısırıklarına maruz kalmış insanlar. Bu yıkıcı aşındırıcı zor ortam sonrası yine fedakar kadınlar ellerinde olanlarla bu sorunlara çare aramak zorunda kalmışlar. Ellerinde atalarından öğrendikleri Karite yağı (shea butter) vardır. Gerilen güneşten kavrulan ciltlerine, çatlamış patlamış topuklarına bu yağı sürmüşler. Bakmışlar çok iyi gelmiş, bebelerinin pişik olan popolarına da sürmüşler. Shea yağı ağacının yetiştiği Orta Afrika coğrafyasında kadınlar kızları gelin olmadan bir kaç ay önceden bu yağ ile (Karite yağı) bakıma alıp pürüzsüz ve yumuşacıcık bir ten sahibi olmalarını sağlarlarmış.

Sonra beyaz adam karita yağını (shea butter) keşfetmiş. Bu doğada kendiliğinden yetişen ağacın meyvesinden elde edilen katı yağın yararlarını görüp nasıl kullanabiliriz sorusu ile araştırmaya başlamışlar. Sinamik asid ve trigliseridlerden zengin olduğu görülmüş. Yapılan incelemelerde Shea (Karite ) yağında bol miktarda E, A, D ve F vitaminleri saptanmış. E vitaminin hücre zarını koruduğunu biliyoruz. A ve D vitaminleri yine deri hücrelerine canlılık veririr ve bakterilerden korur. F vitamini sıkılık ve gerginlik verir. Sinamik asid ve trigliseriglerle birlikte yağ içinde su barındırarak cilde yoğun nem kazandırır ve ayrıca yağ tabakası ile cilt üzerinde bir film tabaka oluşturarak mevcut nemin dışarıya çıkmasına engel olur.

Bu mekanizma cilt dokusunu ipeksi, yumuşak ve nemli tutar. Kurutup çatlamadığı için doku enfeksiyonlarada kapalıdır. Hasarlı cilt dokusunda da içerdiği A, E ve D vitaminleri ile hücre zarında ki hasarlar onarılır, hücre sıvı açısından doygunluğa ulaşır, hücre zarı gerilir dolayısı ile tam bir bakım ve onarım ciltte sağlanmış olur. Bunu şöyle bir anektodla tamamlamak gerekir. Afrikada yerliler ayakkabı olarak kullandıkları basit deri gereçleri ve törenlerde kullandıkları davulların deri aksamını Shea yağı ile yağlayarak bakımlı hale getirirler ve uzun süre kullanım sağlarlarmış.

Shea yağının çok hızlı emilimi olması hatta güneş koruyucu (en az 3 faktör) özelliğinin olması özellikle yaz aylarında kullanıcılarına kolaylık sağlamaktadır. Yani hem güneş koruyucu hem nemlendirici. Bu arada nemlendirici ve besleyici özelliklerini hep cilt dokusuyla bağdaştırdık ama unutmamalı ki saçlı deri ve saç da bir deri dokusudur.Nemlendirici özelliğinin yüksek olması ,film tabaka oluşturarak bu nemi koruması yine içerdiği A, D, E, F vitaminleri yıpranmış, kurumuş saçların bakımında ön sıraya çıkmaktadır.

Bu arada unutmadan söylemek gerekir. Çatlamış topuklara, dirseklere uygulamaları bildiğiniz gibi Orta Afrika lı kadınlardan günümüze taşınmış. Yine bebek ve anne bakımı içinde idealdir.

Yine Afrikalıları takip dersek ,tüm deri eşyaların bakımında kullandıkları Shea yağını zaman zaman değerli konukları geldiği günlerde, törenlerde yemeklerinede kullanmışlar. Zaten cilt bakımı, yaralara tatbik, yanık tedavilerinde, çocukların pişiklerinde, topuk çatlaklarında rutin kullanmışlar.

Şimdi kısaca toparlayıp nerelerde kullanabileceğimizi derleyelim. İçeriğindeki vitaminler, Oleik asid, gliserid nem ve esansiyel yağlarla oluşan yapı bize kolay emilen, yüksek nem oranlı, hücreleri besleyip canlılık katan vitaminler içeren bir ürün olarak elimizde. Uzun sürelerdir saçlarını boyatan, renk açıcılar, oksidanlar kullanan bir hanımın saçları kısa zamanda matlaşır, uçları kırılır, diplerde kaşıntı oluşur. Çünkü saçlı deri yıpranmış, kurumuş ve pullanmıştır. Saçların üzerindeki keratin kurumuş ve ufalanmıştır. Elimizde bulunan Shea Yağı çözüm için bize gerekli tüm elementleri sağlamaktadır. Yüksek nemi saçları ve deriyi hemen rahatlatacaktır. Oleik asid ve gliseroller gerekli yağlanmayı gerçekleştirip kıl şaftı üzerinde film tabaka oluşturarak derinlemesine nemlilik sağlayacaktır.

Benzer mantıkla manikür ve pedikür uygulaması sonrası gerek tırnak bakımı gerekse sertleşen manikür derilerinin yumuşatılması için kullanıma uygundur. Böylelikle özellikle yaz aylarında sertleşen kalınlaşan tırnaklarımıza çözüm bulmuş oluruz. Manikür ve pedikür yaptırmaya giderken yanınıza shea yağını alın, uygulama sonrası el ve ayak tırnaklarınızın ve topuklarınızın bakımını Shea Yağı ile tamamlayın.

Profesyonel makyaj ustaları, Karite (shea) yağının yüksek nem sağladığını bilirler. Genellikle ve özellikle göz makyajlarında makyaj ürünleri altına karite yağı (shea butter) uygularlar. Bu uygulama kendilerine çok uygun zemin hazırlar.

Kışın soğuk, rüzgar ve kuru havalar dudaklarımız için zorlu ortamlardır. Dudak çatlakları hem makyajımızı kötü gösterir hem kendimize sıkıntı verir.Derinlemesine nem ve yumuşak doku sağlaması Karite yağının bize sağlayacağı kolaylıktır. Kışın dudaklarımıza Karite (Shea) yağı ile bakım yapmayı unutmayın.

Unutmamak gerekir ki, iyi ve etkili bir yaşlanma karşıtı uygulama yapmak istersek elimizde derinlemesine nem sağlayacak, hücre içi gereksinimleri karşılayacak ve allerji yapmayan uygun bir ürün gerekli. İçerdiği omega yağ asitleri, oleik asit, esansiyel asitler, trigliserit ve vitaminlerle Shea Yağı (karite yağı) olmazsa olmazımızdır.

Bu arada bebek ve anne bakımı içinde ideal. Önemle şunu belirtmek isteriz. Shea yağı elde ettiğimiz karite ağacı tür olarak fındık ağacını andırır. Meyveside fındık gibidir. Dolayısı ile fındık allerjisi olanlar dikkatli olmalıdırlar. Bu uyarıyı allerjik bünyesi olanlar dikkate almalıdır.

Kullanmış olduğunuz bir çok kaliteli kozmetik krem ve losyonların içerisinde shea butter yada shea yağını görmeniz mümkündür. Ancak çokça paralar vermek yerine evde kendiniz birkaç basit malzeme ile kendi vucut losyonunuzu yada kreminizi daha ucuza yapabilirsiniz. Hem kaliteli hemde doğal ve katkısız cilt bakım ürünü kullanmış olursunuz.

Comments are closed.