1-3 günde kargoda / 550 TL ve üzeri alışverişlerde kargo ücretsizdir (toptan sabunlar hariç)
Doğal sabun yapımı aşama olarak kolaymış gibi görünse de bazı detayları atlamak hata yapmamıza sebep olmaktadır. İlk sabun yapmaya başladığımız dönemlerde bu hataları bizlerde sık sık yaptık. İnternet ortamında eksik bilgiler ve bizim de tecrübesizliğimiz bizlere hem zaman hem de hammadde olarak kayba neden oldu. Ancak her hata bizleri biraz daha tecrübelendirdiğini de unutmamız gerekir.
El yapımı doğal sabun yapımı ile ilgili sıkça sorular gelmesi üzerine ev de doğal sabun üretimi yapanlar için küçük bir derleme yapmak istedik. Bu kısa yazımızda bu noktalara dikkat ederseniz hata payınız daha düşük olacaktır.
a) Terazi: muhakkak bir mutfak teraziniz olması gerekmektedir. Bardak hesabıyla sabun yapmanız sizi hataya açık bırakacaktır. Yağları, suyu ve kostiği doğru olarak ölçümlemelisiniz.
b) Isı ölçer – dijital termometre: sıcaklık ölçümleri doğal sabunda olmazsa olmazdır. Doğru sıcaklıklarda ve aralıklarda ölçüm yapmazsanız sabununuz büyük ihtimal olmayacaktır.
Genelde yukarda ki iki detay atlanıldığı için yapılan sabun çöpe atılmaktadır.
- Kullanılan yağın asit oranı: özellikle soğuk sabun yapımında kullanılan zeytinyağının asit oranının yüksek olması sabunlaşmayı hızlandıran ve katılaşmaya neden olan sebeplerin başında gelmektedir. Kullanacağınız zeytinyağının asit oranın çok olmaması mümkünse yemeklik zeytinyağı olmasına dikkat edin. Eğer zeytin yağının asit oranı yüksek ya da pirina tarzındaysa kostikli suyu döker dökmez gözle görülür katılaşma halleri görülecektir. Blendır ile karıştırmaya başladığınızda kostikle yağı düzgün bir şekilde karışımı gerçekleşmeyecek ve sabun istenilen kalite olmayacaktır.
- Kullanılan esanslar: her esans doğal soğuk yöntem sabun yapımına uygun değildir. Her şey yolunda giderken esansı karışıma eklediğinizde bir anda işler tersine gidebilir. Dolayısıyla daha kalıba dökemeden sertleşmiş bir karışım elde edebilirsiniz. Sabun yapımına uygun esansları kullanmak bu noktada önemlidir.
- Kullanılan esansiyel yağlar: bu yağlar biberiye, kekik, çayağacı, tarçın, lavanta vb pahalı yağlardır. Pahalı oldukları içinde ne yazık ki orijinallerini bulmak zordur. Piyasada satılanların bir çoğu seyretilmiş ve esans eklenmiş yağlardır. Yukarda belirttiğimiz gibi esansa bağlı katılaşmalar meydana gelebiliyor. Doğru esanslar kadar saf ve doğru yağlarda önemlidir.
- Sıcaklık: sabun yapımında karışım esnasında ölçüm yaptığınız sıcaklıkta sabunlaşma ve sertleşmeyi etkileyen faktörlerdir. Yüksek sıcaklıklarda sabun yapımı sabunlaşmayı hızlandırır. Daha düşük sıcaklıklar size zaman kazandırır. Ama unutmamak gerekir ki kullanılan formüle ve içeriğe göre bazen yüksek sıcaklıklarda yapmak daha iyi sonuçlar verecektir.
- Blendır yada karıştırıcınız: az da olsa bir ihtimal blendırın yada karıştırıcının motor gücünün yüksek olması da hızlı sabunlaşma da önemli bir noktadır. Mümkün olduğunca üretim hacminize bağlı olarak karıştırıcı seçmenizde fayda vardır.
- Katı yağ oranı: Formülünüzde kullandığınız katı yağların miktarı önemli bir noktadır. Özellikle havaların soğuk olduğu dönemlerde oda sıcaklığına bağlı olarak sabunun hızlı kıvama gelmesine neden olan bir başka sebeptir.
Yukarıda anlattıklarımız basit ama çokça göz ardı edilen sebeplerdir. Genelde başarısız doğal sabun denemelerinin sebepleri ufak detaylara özen gösterilmemesidir. Bundan dolayıdır ki bitkisel sabun yapmak isteyenler bu yazıda ki detaylara dikkat etmelidir. İyi ve kaliteli sabun yapımı gerekli özeni gösterildiği vakit mümkündür. Detaylar, yeni bilgiler ve tecrübe sizleri hedeflediğiniz ürünlere ulaşmanıza yardımcı olacaktır.