(0543) 923 1370

1-3 günde kargoda / 1000 TL ve üzeri alışverişlerde kargo ücretsizdir (toptan sabunlar hariç)

Bitkisel ekstrakt nedir? Bitki özleri, yapraklar, çiçekler, kökler ve tohumlar gibi bitkilerin çeşitli kısımlarından belli bir işlem ile elde edilen faydalı maddelerdir. Bu işlem yapılırken bitki özlerini ortaya çıkaran ve serbest bırakan çözücüler ile elde edilmektedir. Bitki esktreleri antioksitan ve antiinflamatuar gibi etkilerinden dolayı sıklıkla cilt bakım ürünlerinde tercih edilmektedir. Aynı zamanda antiseptik ve antimikrobiyal etkileride bulunmaktadır. Eski dönemlerden beri insanlar bitki özlerini hem tıbbi olarak hemde güzellik amaçlı kullanmışlardır. Kozmetik amaçlı kullanımları M.Ö. 3000 yılına kadar Mısır’da belgelenmiştir. Birçok geleneksel kültürde botanik bitkisel ekstreler sağlık ve sağlıklı yaşam rutinlerinin bir parçası olmuştur Kozmetik cilt bakım ürünlerinde kullanım amacına göre , yağ bazlı ve su bazlı ekstratlar olarak üretilebilmektedir. Yağ Bazlı ekstraktlar ve Su bazlı ekstraktlar nedir? Bitkisel ekstrakt faydaları nelerdir?

Faydaları nelerdir?

Bitkisel ekstratlar, birçok faydasından dolayı kullanım alanı geniştir. Bitki özleri, vitaminler, antioksidanlar, proteinler ve bioaktif bileşenler açısından zengin bir yapıya sahiptir. Bununla beraber birçok bitki ekstresinin antioksidan özellikleri vardır. Antioksidanlar bilindiği üzere cildimizi dış etkenlerin neden olduğu hasara karşı koruma sağlamaktadır. Antioksidan özelliklere sahip olan bu özler zararlı maddelere karşı cilt üzerinde kalkan oluşturarak savunmasına yardımcı olmaktadır.

Bununla beraber, bazı ekstreler, ciltteki renk sorunlarınlarının dengelenmesine yardımcı olmaktadır. Bunu tirozinaz isimli enzimi inhibe ederek gerçekleştirirler. Bitki esksraktlarının diğer bir faydası bakteri gibi zararlı mikroorganizmaları ile savaşmalarıdır. Bu durum onların antimikrobiyal özelliklerinden kaynaklanmaktadır.

Bitkisel ekstrakt faydaları arasında cildi rahatlatmakta vardır. Meyan kökü ekstraktı gibi su ve yağ bazlı ekstraktlar cildin beslenmesine yardımcı olmakta ve daha yumuşak bir cilde sahip olmamıza etki etmektedir.

Bazı cilt bakım ürünlerinde kulanılan özler, ürünlerin etken maddelerinin derimizin daha alt katmanlarına ulaşmasına yardımcı olmaktadır. Dolayısıyla cilt bakım ürünlerinden beklenen etki daha üst seviyeye çıkmaktadır.

Kozmetikte kullanımı

Bitkisel ekstraktlar kozmetik ve güzellik sektöründe gün geçtikçe kullanımı artmaktadır. İçeriğinin bitki özlerinden gelmesi ve dolayısıyla faydalı vitaminler ve antioksidanlardan dolayı zengin olması tercih edilebilirliğini arttırmaktadır. Formüllerde içeriğine göre yağ bazlı eskve su bazlı ekstraktlar kullanılmaktadır. Sadece yağ içeren cilt bakım ürünlerinde hammaddelerin homojen karışabilmesi için yağ bazlı ekstrakt iyi bir seçenek olacaktır. Bununla beraber formüllerin içeriğinde su var ise su bazlı ekstraktlar tercih edilebilmektedir. Başlıca kullanım alanları;

Faydalı Ekstraktlardan Bazıları

Sıkça sorulan sorular;

  • Ekstre ve ekstrakt farkı varmıdır? Aralarında hiç bir fark yoktur. Aslında birbirlerinin eş anlamlılarıdır.
  • Bitkisel ekstrakt nedir? Bitkilerin yapraklarından, köklerinden, tohumlarından ve çiçeklerinden belli bir ekstraksiyon ile elde edilmesidir.
  • Bitki ekstraktı nasıl yapılır? Bitkisel ekstraktlar, bitkisel sıvı ve bir çözücüden oluşan bir çözeltidir. Kozmetik amaçlı kullanımlarda en yaygın çözücüler alkoller ve su-alkol karışımıdır. Bitkinin çiçekleri, kökü ve yaprakları alkolle birleştirilir ve daha sonra katı maddeler ayrılır. Dolayısıyla bitkisel ekstre elde edilmiş olur. Bazı durumlarda farklı olarak yağ, damıtma ve presleme ilede elde edilmektedir.
  • Ekstrakt ve yağ arasında ki fark nelerdir? Bitkisel yağlar, bitki köklerinin, yapraklarının ve kabuklarının buhar damıtma yöntemi ile elde edilmektedir. Bitkisel ekstraktlar ise özlerini almak için alkol ve su gibi çözücüler kullanılarak elde edilmektedir.

Comments are closed.