(0543) 923 1370

1-3 günde kargoda / 1000 TL ve üzeri alışverişlerde kargo ücretsizdir (toptan sabunlar hariç)

Esans – Fragrance nedir? Esans: karakteristik, hoş kokular içeren ve bunları yansıtan bileşiklere sahip maddelere verilen isimdir. Dolayısıyla şampuanlarda, mumlarda, parfümlerde, oda kokularında vb. karşımıza çıkmaktadır. Eski Mısırlılardan Roma imparatorluğundan günümüze kadar uzanan 4000 yıllık bir geçmişi vardır. Temizliğin göstergesi olan esanslar aynı zamanda bir statünün parçasıdır. Fragrance, damıtma, sıkma ve ekstraksiyon gibi üretim süreçleri kullanılarak elde edilmektedir. İçeriğinde doğal hammaddeler içeren doğal kokular veya sentetik bileşenler içeren sentetik kokulardan oluşmaktadır. Kozmetik ve mumlar için kullanılan kokular en popülerleridir. Kozmetik amaçlı kullanılan kokular; sabun, şampuan, krem ve losyon kokularıdır. Cilt bakımı dışında mum esansları da sıkça kullanılmaktadır. Mum kokusu kullanım oranları nelerdir? esanslar nasıl üretilir? vb sıkça sorulan soruları cevaplayalım.

Kokularla nerelerde karşılaşıyoruz?

Genellikle parfümlerde, oda kokularında, cilt ve saç bakım ürünleri olan şampuan, krem, losyon, sıvı ve doğal sabun, mumlar, tütsüler vb ürünlerde karşımıza çıkmaktadır.

Esanslar nasıl üretilir?

Doğal ve sentetik yöntemlerle elde edilmektedir.doğal kokular doğal kaynaklardan yani bitki, çiçek vb bileşenlerden elde edilmektedir. Sentetik kokular, doğada yer alan bir kokuyla aynı kimyasal içeriğe sahip olacak şekilde türetilmiş bileşenlerden elde edilmektedir.

Cilt bakım ürünleri neden kokuludur?

Bunun iki önemli sebebi vardır. Bunlardan biri ürünü daha çekici kılmak için esans kullanılmaktadır. Diğer sebebi ürün içeriğinde ki bileşenlerin kokulu olanlarının kokularını bastırabilmek içindir.

Sabun yapımında kullanılan popüler kokular nelerdir?

Eğer sabun esansı kullanacaksanız en popülerlerinden başlayabilirsiniz. Sabunda yapımında kullanılan kokular; hamam, lavanta, defne, nane, beyaz sabun, kayısı, portakal, yeşil çay, bal-süt, limon, elma, çikolata, çilek, vanilya, sandal ağacı ve kahve esanslarını sıralayabiliriz. Bununla beraber günümüzde popüler erkek ve bayan parfümleride sabunlarda tercih edilmektedir.

Doğal sabun yapımında esans nasıl kullanılır?

Doğal sabun yapımında esans, koztik çözeltisi ile bitkisel yağların karıştırılıp puding kıvamına geldikten sonra eklenmektedir.

Soğuk yöntem doğal sabun yapımında eklenecek esans miktarı ne kadardır?

Genel olarak %1-%5 arası sabun esansı eklenmektedir.

Tamamen Doğal içerikli koku (esans) varmıdır?

Tamamen doğal içerikli esanslar üretilmektedir. Ancak ürün skalası sınırlıdır. Bununla beraber çok fazla maliyetlidir. Tedarik süreçleri uzun olmaktadır. Aynı zamanda her ürün için uygun olmayabiliyor. Ancak bazı bitkisel yağları doğal koku olarak kullanabilirsiniz. Bunlar limon kabuğu, limon out, lavanta, tatlı portakal, nane, okaliptus, biberiye çayağacı vb kokulu yağlardır.

Her esansı cilt bakım ürünlerinde kullanabilirmiyim?

Aslında esanslar kullanım amacına göre farklılık gösterebilmektedir. Mesela bunun en iyi örneği soğuk yöntem doğal sabun yapımında karşımıza çıkmaktadır. Şampuan ve krem esansı olarak kullandığımız kokuları soğuk yöntem doğal sabunda kullanırsak sabunlaşma reaksiyonu hızlandırmaktadır. Bunun sonucunda daha kalıba dökmeden sabun katılaşabilmektedir. Bu durum sabun bileşenlerinin homojen dağılımınıda etkilemektedir. Dolayısıyla soğuk yöntem sabun yapımına uygun esans kullanmamızda fayda vardır. Doğal sabun esansı olarak kullanılan kokuyu (fragrance) krem, şampuan, losyon hatta parfüm üretiminde bile kullanabilirsiniz.

Şampuan esansı ne kadar kullanmalıyım?

Şampuan esansı %0.2 ila %1 arası kullanılabilmektedir.

Krem ve losyon esansı ne kadar eklemeliyim?

Krem ve losyon yapıyorsanız %1 e kadar koku ekleyebilirsiniz.

Mum esansları nedir?

Mum esansları mum üretime uygun olarak üretilen esanslardır. Bu mum kokuları aroması mumun kendisinden gelen kokunun buharlaşması ile ortaya çıkmaktadır.

Mum esansları ne ile yapılmaktadır?

Diğer kokuların üretimi gibi doğal yağlardan ve sentetik bileşenlerden üretilmektedir.

Mum esansı yerine ne kullanılabilirim?

Doğal bitkisel yağları mum esansı gibi kullanabilirsiniz. Ancak bitkilerden elde edildiği için çeşit ve koku skalası sınırlıdır. Bununla beraber doğal yağları kullanmak beklenen koku performansı tam olarak karşılayamayabilmektedir.

Mum kokusu kullanım oranı nedir?

Mum yapımı esansı kullanacaksanız mum kokusu kullanım oranı, %6 ila %12 ye kadar koku kullanabilirsiniz. Mumlardaki koku miktarına koku yükü denilmektedir. Ancak unutulmamalıdır ki daha fazla oranda mum kokusu kullanısanız fitilin tıkanmasına neden olarak mumun sönmesine neden olmaktadır.

Comments are closed.